NOVI NIVO SIGURNOSTI UZ "SYMANTEC" RJEŠENJE ZA OFFICE 365

Banjalučka kompanija RSCOM i RECRO NET iz Sarajeva već dugo godina bilježe uspješnu saradnju sa kompanijom "Symantec", globalnim liderom na području računarske bezbjednosti.
Ove dvije domaće kompanije zauzimaju vodeću poziciju na području BiH u pružaju sigurnosnih rješenja kompletnog "Symantec" portfolia.

Jedno od novih rješenja je i onaj za sigurnost za Office 365.

Aplikacije u "oblaku" poput Microsoft Office 365 paketa postaju standard. Iako je Office 365 u osnovi email aplikacija, sadrži i brojne Microsoft Office aplikacije iz tradicionalnog Office paketa, kao i novije njemu svojstvene aplikacije. Office 365 je napravljen da podrži saradnju na radnom mjestu i podstiče otvorenu razmjenu informacija, pa je sve češće on glavna meta napadača.

Prigrlite "oblak" ne ugrožavajući bezbjednost

Zbog toga što je Office 365 privlačan za napadače, organizacije razmatraju dodatne sigurnosne mjere prilikom prelaska na Office 365. Ciljani napadi, pristup preko divlje postavljenih mrežnih uređaja, curenje podataka i e-mail prijetnje (npr. SPAM, "pecanje" i malver) zajedno predstavljaju značajne prijetnje aplikacijama oslonjenim na infrastrukturu u "oblaku".

"Microsoft" isporučuje Office 365 sa ugrađenim bezbjednosnim mehanizmima. Uprkos tome, velike korporacije moraju da nadograđuju i proširuju ove osnovne sisteme bezbjednosti novim kontrolama. Organizacijama su potrebne detaljnije informacije i kontrole za zaštitu od prijetnji koje rade u heterogenim okruženjima, koje su sposobne da obezbijede širok dijapazon aplikacija koje se koriste u velikim organizacijama (tzv. enterprajzima), kao i da podrže hibridne modele instalacija IT infrastrukture. Naročito je kritično za organizacije koje posluju u visoko regulisanim industrijskim granama, ili u industrijama sa jedinstvenim profilima rizika koji su podložni češćim i obimnijim napadima. To je razlog zbog kojeg vodeći analitičari IT industrije, kao npr. IDC i Gartner, toplo preporučuju uvođenje bezbjednosnih proizvoda drugih proizvođača u sveobuhvatni Office 365 bezbjednosni okvir.

Kako "Symantec" za Office 365 može pomoći

"Symantec" za Office 365 je osmišljen kao sveobuhvatno bezbjednosno rješenje koje se glatko integriše sa Office 365 paketom kako bi se omogućio viši stepen zaštite dragocjenih informacija, dok istovremeno otkriva i otklanja posljedice sve sofisticiranijih prijetnji. Uz "Symantec" za Office 365, organizacije mogu da:

- prošire bezbjednosne kontrole kako bi bolje štitili e-mail od naprednog malvera

- imaju zaštitu od ciljanih napada

- povećaju sigurnost osjetljivih poslovnih informacija

- kontrolišu pristup pomoću brojnih opcija za autentikaciju koje su istovremeno veoma snažne i veoma lake za korišćenje

"Symantec" za Office 365 kombinuje sigurnost za e-mail enterprajz klase, zaštitu od prijetnji, prevenciju gubitaka podataka, sa autentikacijom, kako bi se proširile sigurnosne mogućnosti paketa Office 365.

Scenario primjene

Recimo da je jedan od prodavaca u vašem timu, Jovan, svratio u kafić na šolju moke i da usput obavi neki poslić. Jovanu Office 365 pruža mogućnost da radi sa bilo kog mjesta, stvara i dijeli podatke i datoteke, koje odmah po kreiranju može da dijeli sa timom kolega, partnerima i klijentima.

Naravno da bi u ovom scenariju prvo željeli da osiguramo da se Office 365 sistemu pristupa na bezbjedan način. Takođe bismo željeli da se pristup obavi brzo i lako. Srećom Jovanov tim koristi "Symantec" za Office 365. Jovan otvara portal za jednokratno prijavljivanje, koristeći svoj prst za identifikaciju u okviru alata Symantec VIP, tako da je ulogovan glatko i brzo.

Jovan želi da pošalje e-mail svom podugovaraču sa određenim specifikacijama, kako bi zatražio povratnu informaciju. Srećom, Symantec DLP Cloud Service za e-mail utvrđuje da fajl koji Jovan želi da pošalje u sebi sadrži osjetljive informacije, koje bi potencijalno mogle dospjeti u pogrešne ruke ukoliko bi se fajl podijelio na klasičan način putem e-maila. Kad Jovan pokuša da pošalje e-mail preko Office 365 aplikacije, ona ga blokira.

Symantec-ova tehnologija zaštite podataka sadrži sisteme za identifikaciju preko otiska prsta, za otkrivanje podataka prema ključnim riječima, kao i za vektorsko mašinsko učenje uz podršku više od 330 različitih tipova podataka (strukturiranih i nestrukturiranih).

Pomoću Symantec Advanced Threat Protection softvera, organizacije su takođe zaštićene od spoljnih prijetnji koje bi mogle inficirati Office 365. Primjenom virtuelnih i fizičkih sendbokseva (izolovanih okruženja u kojima se u kontrolisanim uslovima mogu izvršavati zloćudni kodovi - tzv. malveri), te servisa Cynic koji predstavlja "Symantec"-ovu uslugu za sendboksing i detonaciju koda, zasnovaniu na "oblaku", mogu se otkriti čak i malveri koji su svjesni kada se izvršavaju u virtuelnim okruženjima, pa se prave "nevješti" sve dok su pod nadzorom.

"Symantec Advanced Threat Protection" rješenje takođe može da poveže prijetnje koje dolaze kroz e-mail sa povezanih, a kompromitovanih uređaja i mreža, kako bi se napad brzo suzbio i otklonila prijetnja. Interne informacije do kojih sistem dolazi se upotpunjuju inputima iz globalne telemetrije "Symantec"-ove globalne obavještajne mreže, jedne od najvećih kibernetskih obavještajnih mreža na svijetu.

"Symantec" za Office 365 pomaže da se obezbijedi uniformni sigurnosni standardi i politike unakrs i popreko IT okruženja, a da se istovremeno nadziru prijetnje na svim kontrolnim tačkama (e-mailu, vebu i krajnjim tačkama) kako bi se mogle lakše otkriti. Kako sve više organizacija širom svijeta usvaja Office 365 kao svoj alat za produktivnost na svakom mjestu, i kako oko njega formira najbolje prakse za obezbjeđivanje instalacija, "Symantec" je tu da pomogne.