SIGURNOSNA RJEŠENJA

Sustav za sigurnu i jednostavnu razmjenu velike količine podataka
POTREBA (Problem/potreba korisnika koju rješavamo pomoću ovog rješenja)

Korisnici često moraju razmjenjivati povjerljive podatke unutar tvrtke i s vanjskim osobama. Obično se u tu svrhu koristi elektronička pošta. Nažalost, elektronička pošta ima ograničenja i nedostataka te se ne može se koristiti u svim situacijama. Najveći problem je kako sigurno razmijeniti velike datoteke, npr. sadržaj jednog CD-a. Svi sustavi elektroničke pošte imaju ograničenje na veličinu privitka elektroničke pošte. Za današnje potrebe ta ograničenja su vrlo restriktivna, tipično postavljena na oko 10 Mbyta. Čak kad i korisnik može poslati podatke elektroničkom poštom slanje velikog broja velikih mailova opterećuje sustav elektroničke pošte i pošiljatelj nema potvrdu da je primatelj uistinu primio mail. Korisnici pokušavaju navedene probleme riješiti pomoću web ili ftp servera, no u tom slučaju problem je odvajanje i identifikacija anonimnih korisnika, upravljanje korisničkim računima osobito za korisnike s kojima se jednokratno razmjenjuju podaci te prikupljanje statistika o korištenju sustava.

RJEŠENJE (Što i kako radi ovo rješenje)

Rješenje za ovu potrebu korisnika je proizvod Crypt and Share tvrtke OpenTrust. Ono omogućuje sigurnu razmjenu dokumenata bez obzira na veličinu dokumenata. Podaci koji se razmjenjuju su zaštićeni SSL šifriranjem, a moguće je na zahtjev i šifriranej pojedinog dokumenta na samom serveru za razmjenu podataka. Korisnicima sustava dobivaju automatsku obavijest mailom da je neki dokument stavljen za razmjenu. Za svaki dokument je moguće odrediti vremenski period koliko se dugo dokument dijeli kao i koliko puta pojedini korisnik može pristupiti pojedinom dokumentu. Identifikacija korisnika se vrši pomoću korisničkog imena i zaporke, a moguće je i korištenje PKI certifikata, odnosno upotreba jednokratnih softverskih žetona za vanjske korisnike. Žetoni se koriste za jednokratno skidanje ili stavljanje podataka na sustav bez potrebe za otvaranjem korisničkog računa. Moguće je delegirati administraciju zatvorenih korisničkih grupa i korisničkih ovlasti. Korisnicima je na raspolaganju i pristup izvornom kodu za ocjenu sigurnosti rješenja odnosno za dopisivanje potrebne funkcionalnosti. Rješenje ima integriranu anti-virusnu zaštitu, a osigurano je i praćenje svih dokumenata koji se dijele putem ovog sustava. Samo rješenje je vrlo jednostavno za korištenje i moguća je upotreba uz minimalnu obuku korisnika.

KORISTI (Koja je korist za korisnika od ovog rješenja)

Veća efikasnost korisnika zbog lakše razmjene podataka. Veća sigurnost jer korisnici ne pokušavaju razmijeniti dokumente zaobilazeći korporacijskih sustave sigurnosti i stavljaju dokumenata na javne sustave za razmjenu datoteka. Manje opterećenje sustava za elektroničku poštu. Lako praćenje razmjene dokumenta. Mogućnost integracije sustava u korporacijske portale odnosno korporacijski imenik.

NAŠE PREDNOSTI (Zašto odabrati baš naše rješenje)

Rješenje koje nudi RECRO-NET je moguće brzo instalirati i jednostavno i brzo početi koristiti. Rješenje obavlja jednu funkciju i to radi dobro. Nisu potrebne posebne prilagodbe za pojedinog korisnika.

PREDUVJETI (Koji su preduvjeti kod korisnika za primjenu ovog rješenja)

Korisnik mora osigurati sklopovsku platformu potrebnu za instalaciju programskog rješenja. Rješenje može biti samostalno ili se uklopiti na postojeći Linux stroj (podržana je CentOS distribucija Linuxa).

PRODUKTI I USLUGE (Koje usluge i proizvodi su potrebni i sadržani u ovom rješenju)

Proizvodi:

- Crypt and Share (OpenTrust)

Usluge:

- instalacija sustava
- integracija sustava u postojeći sustav korisnika
- izrada dokumentacije
- obuka administrativnog osoblja
- obuka krajnjih korisnika